maanantai 19. heinäkuuta 2021

Museoraitilla

Lauantaina käytiin Lempäälässä Kuokkalankosken markkinoilla ja samalla tutustuttiin Kuokkalan museoraittiin. 

Kuokkalan museoraitti sijaitsee Kuokkalankosken lähimaastossa noin kolmen kilometrin päässä Lempäälän keskustasta. Museoaluetta ylläpitävät yhteistyössä Lempäälän kunta ja Lempäälä-Seura ry. Ensimmäiset museot avattiin vuonna 1981, nykyään museoita on 7. Museoraitin erikoisuus on se, että kauppamuseo sijaitsee entisessä kyläkaupassa ja pajamuseo on aidossa pajassa.

Kauppamuseota isännöi peräti 60 vuoden ajan kauppias Aleksanteri Eskola, joka lopetti liiketoiminnan vasta 90-vuotiaana vuonna 1974. Talo on ulkoasultaan vuoden 1925 tyyliä ja kauppatavarat vuosilta 1930–50. Puodin hyllyiltä löytyy kaikkea, mitä kyläkaupassa siihen aikaan myytiin siirtomaatavaroista taloustarvikkeisiin, sokeritopista täikampaan. Valikoimaan kuuluu myös mm. paperikankaasta valmistettuja asusteita, laukkuja ja kasseja sekä muita sota-ajan korviketuotteita.






Kampaamo- ja parturimuseo, joka on ainoa laatuaan Suomessa, on sijoitettu sepän entiseen asuntoon. Parturimuseon erikoisuutena on kaksiletkuinen fön-laite, jolla pystyi palvelemaan kahta asiakasta yhtä aikaa. Kampaamopuolella kannattaa huomata mm. sähköpermanenttikoneet vuosilta 1930 ja 1935.


Suutarimuseossa voi tutustua suutarin työskentelytilaan sekä hänen koneisiinsa ja työvälineisiinsä. Suutarit tekivät yleensä työtään kotona, joten suutarimuseossa on myös keittiö katettuine ruokapöytineen.





Pajamuseo on perustettu ajokalutehtailija K. A. Koskisen vuonna 1910 rakennuttamaan pajarakennukseen. Siellä on esillä neljän seppäsukupolven käyttämiä ja valmistamia työkaluja: ahjoja, alasimia, sähkö- ja käsikäyttöisiä penkkiporakoneita ym. Pajan lisäksi rakennukseen kuuluu tila, jossa ajoneuvot koottiin sekä tehtiin niiden puuosat.



museoraitin nettisivuille tästä 

Mukavaa lähimatkailua mökiltä!

Annika

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti